Haptotherapie

Van beter voelen

naar je beter voelen

Met haptotherapie leer je ervaren wie je bent, wat je beweegt en wat je belemmert. Het is de therapievorm van de haptonomie, de leer van het gevoel en de tastzin.  Het betreft ons vermogen tot voelen, aanvoelen en doorvoelen. Gevoelens bepalen voor een groot deel ons denken en ons gedrag. Haptotherapie helpt je hiermee in contact te komen, laat je ervaren wat jij écht wilt en welke keuzes écht bij jou horen.

 

Ons lichaam is puur en liegt niet. Als je uit balans bent laat je lichaam dat merken en zendt het signalen uit. Wij zijn ons vaak niet bewust van het feit dat ons lichaam hier sneller op reageert dan ons denken. Met behulp van haptotherapie leer je deze signalen beter te verstaan. Wat er speelt wordt aan den lijve ervaren.  Het lichaam heeft een geheugen voor gevoelservaringen. Via aanraking kun je hiermee in contact komen. Aangeraakt worden is de meest directe vorm van contact die jou veel informatie over jezelf geeft. Dat is ook wat haptotherapie onderscheidt van bijvoorbeeld psychologie of coaching. 

 

We zijn sociale wezens en onderdeel van verschillende systemen, zoals gezin, vriendengroep, buurt of collega’s op het werk. In haptotherapie gaat het om het leren ervaren van jezelf in relatie tot die omgeving, waardoor je bewust wordt wat je daarmee wil.  Het gaat er in haptotherapie niet om dat jij opnieuw zou moeten leren voelen, maar veel eerder dat jij gaat leven vanuit je gevoel.

 

Als haptotherapeut ga ik met je in gesprek, doen we samen ervaringsoefeningen en raak ik je aan.

Ik zoek niet naar oplossingen, maar we kijken samen naar wat je voelt, waar en hoe in contact met jezelf, anderen en je omgeving. Samen kijken we waar je tegenaan loopt en waar je aan wilt werken. De opgedane ervaringen vertalen we naar je eigen leven, zodat je deze leert toepassen. Ik loop als het ware een stukje met je mee tot je weer op eigen benen verder kan.

Ik geef ruimte en ben aanwezig. Ik geef steun en confronteer daar waar dat nodig is, zodat je kunt voelen wat goed voor jou is of juist niet. Jij leert jezelf te begrenzen en ruimte te geven aan je kwaliteiten. De hervonden balans tussen voelen, denken en handelen versterkt jouw levenskracht, jouw vitaliteit en wie je bent.